www.dumell.net / tidningsartiklar / Hufvudstadsbladet / Bygg ut din www-läsare
Publicerad i Hufvudstadsbladet 14.07.1996
Bygg ut din www-läsare


Brukar du se förbluffande tredimensionella animationer och höra öronbedövande ljudeffekter när du bläddrar bland www sidor? Om inte så är det kanske dags för dig att uppdatera din www-läsare eller skaffa några av de många gratis tillbehör som är för www-läsare vad doftgranar, rattmuffar och extra strålkastare är för en gammal Volvo: fullständigt onödiga men ändå på något vis lockande.

Eftersom Microsoft missberäknade Internets betydelse lyckades uppstickarföretaget Netscape nästan skapa monopol på www-läsare. När så Microsoft introducera version 2.0 av sin www-läsare "Internet Explorer" såg det mörkt ut för Netscape och dess "Navigator" www-läsare. Internet Explorer 2.0 hade mängder av, om nu inte nödvändiga så i alla fall häftiga, nya funktioner såsom bakgrundsljud och understöd för inbyggda animationer. Microsoft har inte åstadkommit mycket sedan dess men Netscape desto mer. Nu har Netscape presenterat sin femte förhandsversion av "Navigator 3.0" som formligen kör över första, och nyaste, förhandsversionen av Microsofts "Internet Explorer 3.0".

Den otrimmade versionen

Just nu är "Netscapes Navigator 3.0 Beta 5" den vidlyftigaste www-bläddraren på marknaden. Om den version du har är äldre än ett par veckor så är det dags att uppdatera: nyaste versionen finns på Netscapes hemsida (http://home.netscape.com) tillsammans med instruktioner om hur du skall gå tillväga för att kopiera och installera den. Räkna med att det tar ungefär en timme att överföra programmet med ett vanligt modem.
Om du någon gång ens funderat på att försöka skapa egna www-sidor så lönar det sig att hämta "Gold" versionen av Navigatorn för den har en inbyggd www-editerare med vars hjälp du enkelt kan skapa även avancerade www-dokument. Navigatorn får kopieras gratis av bland annat studerande och lärare medan andra bör betala en registreringsavgift för kopian.
Redan i grundutförande har senaste Navigatorn mängder av funktioner. Med hjälp av "Internettelefonen" och ett vanligt ljudkort kan du använda din Internetanslutning för att tala med någon med motsvarande utrustning på andra sidan jorden utan att det kostar mer än den vanliga Internetanvändningsavgiften. Navigatorn understöder också bakgrundsljud, animationer och 3D grafik som kan byggas in i en www sida. De allra senaste nyheterna är understöd för olika typsnitt, spaltindelning av texterna och uppsnabbat Java understöd. Java är ett programmeringsspråk med vars hjälp det är möjligt att göra små program som byggs in i en www sida och som sedan överförs till läsarens dator där programmet körs.
Inbitna Microsoft anhängare skall naturligtvis hålla ögonen öppna för följande version av Internet Explorer som snart är att vänta och som kan komma att överraska. IBM-vänner igen kan vänta sig nya versioner av WebExplorer, bland annat en som kan styras genom att du talar till den. IBMs talstyrda WebExplorer levereras med nyaste versionen av IBMs operativsystem OS/2 "Merlin" under hösten.

Tillbehör

Om du inte nöjer dig med Navigatorn i grundutförande kan du bygga ut den med extra moduler, plug-ins, från utomstående företag. Alla dessa plug-ins går att hämta via Netscapes hemsida. I de flesta fall behöver du bara klicka på ordet "download", vänta en stund och därefter klicka på några ikoner för att installera programmet. I grundutförande ingår VRML (Virtual Reality Model Language) med vars hjälp du kan "röra dig" i interaktiva tredimensionella världar som ritas upp direkt på en www sida. Till exempel kan fysik- och kemidokument på www ha infällda atom- eller molekylmodeller som läsaren kan vrida och vända på. Om VRML inte duger har du ett flertal liknande men konkurrerande system från olika företag att välja bland. VRML är dock den största www standarden för tredimensionella modeller understöds också av Microsoft Internet Explorer och många andra program.
När det gäller animationer har Netscape inbyggt understöd för vanliga AVI animationer och små GIF animationer som är populära bland Windows användare. Mängder av utomstående företag erbjuder alternativ med det enda nämnvärda alternativet, eller snarare komplementet, är Israeliska Open2Us "Action" system. Action gör det möjligt att se vanliga MPEG animationer som fällts in i en www sida. Action har blivit rätt populärt men ett vanligt modem är inte riktigt tillräckligt snabbt för att det skall vara roligt att använda Action.
Vanliga www-sidor ger inte möjlighet till speciellt avancerad layout och därför har många gött över till mer avancerade PDF dokument. Med hjälp av Adobes Acrobat Reader är det möjligt att se PDF dokument med Navigatorn som om de vore vanliga www dokument trots att PDF dokumenten kan vara lika avancerade som tryckta dokument. Fördelen med PDF är just att dokumenten enkelt kan skapas samtidigt och med samma sidombrytningsprogram som vanliga papperspublikationer skapas. Speciellt tidningar utnyttjar PDF.
I vanliga fall är det möjligt att bygga in vanliga GIF och JPEG bilder i www dokument men med hjälp av plug-ins är det möjligt att använda också en mängd andra bildsystem. Med hjälp av FIGleaf från Carberry Technologies är det möjligt att se också TIFF, BMP och många andra bildsystem. Såväl Micrografx som Corel som är kända för sina ABC Graphics Suit och Corel Draw program har också plug-ins för sina grafikformat. Dessutom är det möjligt att se AutoCads DXF och DWG ritningar med Navaigatorn tack vare SoftSources plug-in.
Ett ständigt problem med Internet är överföringstiderna. Eftersom mindre bilder betyder snabbare överföring av sidor har ett flertal nya bildsystem uppstått som komprimerar bilderna extremt effektivt och därigenom gör att de kan överföras snabbt. Tyvärr använder nästan ingen de här bildsystemen så det är onödigt att skaffa plug-ins för systemen, åtminstone än så länge.
På ljudsidan har Navigatorn numera inbyggt understöd för bakgrundsljud och -musik men för ljudöverföring i realtid finns en mängd konkurrerande system som plug-ins. Det ledande systemet är ändå "RealAudio" från ProgressiveNetworks. RealAudio används bland annat av finländska radiokanaler så att du kan lyssna på deras sändningar medan du ser deras hemsidor.

Oetablerade system

Det stora problemet med plug-ins är att de sällan representerar någon stor standard, vissa av systemen utnyttjas endast på ett tiotal www-sidor i hela världen. Netscape har dessutom byggt in så många finesser färdigt i Navigatorn, och därmed skapat standarder, att de flesta plug-ins är överflödiga.
Bland de användbara tilläggsmodulerna är kanske Adobes Acrobat Reader för PDF dokument den främsta. PDF är en gammal och etablerad standard för att lagra och distribuera dokument elektroniskt. Det enda nya är att använda PDF dokument som www-sidor och bygga in PDF läsaren i en www-läsare.
På ljudsidan igen är RealAudio tillräckligt utbrett för att vara värt att installera.
Snart kommer kanske också de plug-ins som finns för att direkt kunna se Microsofts Word dokument och Excel tabeller att bli betydelsefulla.
Med det här och Navigatorns inbyggda finesser kommer man lång, men då skall man också se till att man har den nyaste versionen av Navigatorn eller någon ännu nyare konkurrerande www-läsare.



Carl-Magnus Dumell

Observera att den här texten är rätt gammal - det betyder dock inte automatiskt att den är föråldrad.

I många fall är texterna här relevanta och hjälpfulla också idag och de ger alltid en intressant tillbakablick över ämnet.