dumell.net/tidningsartiklar

Riktiga datorer i fickformat

Publicerad i Jakobstads Tidning 12.11.1997

Fickdatorer har igen blivit populära och idag kan du till och med använda Windows i dem. Men alla fickdatorer är inte ihopkrympta PCn, det finns också lättanvända apparater som saknar tangentbord och istället använder handstilsigenkänning och låter dig skriva direkt på skärmen med en specialpenna.

Fickdatorer har med varierande entusiasm tillverkats och använts i 15 år men nu är de igen populära och dagens teknik gör att en fickdator verkligen kan vara en PC i fickformat. Men vill vi verkligen det? Vill vi verkligen att datorn vi bär med oss i fickan skall vara lika komplicerad och instabil som datorn på bordet eller vill vi ha en lättanvänd men sofistikerad digital kalender och anteckningsbok i fickan? Utvecklingen har idag tydligt splittrats i just dessa två riktningar.

Windows i fickformat

Den främsta orsaken till det förnyade intresset för fickdatorer är Windows CE som är avsett just för små handhållna datorer, H/PC (Handheld PC). Windows CE ser ut som Windows 95 men är enbart några megabyte stort.

Första versionen som presenterades för snart ett år sedan var ett hastverk som till exempel inte klarade av icke-amerikanska bokstäver och så vidare. Nya CE 2.0 har alldeles nyss lanserats och de första datorerna som använder det dyker upp när som helst.

Med Windows CE följer "bantade" versioner av Word, Excel, Internet Explorer, ett adressregister och Pocket Outlook (e-post och kalender).

En rätt okänd detalj kring Windows CE fickdatorer är att de inte använder Intel kompatibla processorer utan helt annorlunda RISC processorer, exempelvis Hitachis SH-3 eller NECs VR4x00 (som också används i Nintendo64) som är mycket snabba i förhållande till priset och dessutom är väldigt energisnåla.

PC i fickformat

Idag finns det tiotals företag som tillverkar fickdatorer som använder Windows CE och de är alla rätt likadana. Typiskt är de ungefär 17 x 9 x 2 centimeter stora och väger 400 gram, har en beröringskänslig gråskaleskärm med 480x240 punkter 4 MB RAM och fungerar 20 timmar med två vanliga AA batterier. Någon hårdskiva har de inte utan programmen som ingår finns inbyggda direkt i hårdvaran (i en ROM krets) och exempelvis texter du skrivit lagras i elektroniska minneskort. Mus behövs inte heller utan du "klickar" på ikonerna genom att röra vid skärmen med en specialpenna. Priset för en sådan här dator rör sig kring ungefär 5000 mark.

Även om Windows CE blivit nästan lika populärt bland fickdatorer som Windows 95 bland bordsdatorer så finns det tillverkare som använder något annat operativsystem. Nokias 9000 communicator, den där kombinerade GSM telefonen och fickdatorn, är ett sådant exempel. Trots att processorn i Communicatorn är en vanlig Intelkompatibel 386a så använder den GEOS operativsystemet. Just det, samma GEOS som för över tio år sedan utvecklades för hemdatorn Commodore 64. I utländsk press har Nokia uttryckligen klandrats för att den använder ett så udda operativsystem istället för Windows CE.

Ett annat exempel är Psion som fram tills nu varit en av föregångarna när det gäller fickdatorer. Eftersom Psion under många år utvecklat och etablerat sitt eget PsionOS operativsystem har de inte velat gå över till Windows CE och man behöver inte vara speciellt stor visionär för att inse att de kommer att börja tappa rejält med marknadsandelar ifall de inte sväljer sin stolthet. Psions nyaste modell, Series 5, är marknadens bästa fickdator men historien har visat att bra datorer utan Windows inte har en chans mot ens dåliga datorer med Windows.

Redan långt före Windows CE introducerades cirkulerade ett skämt där superdatortillverkaren Cray gör en dator stor som en tändsticksask, den har äkta artificiell intelligens, förstår tal fullständigt och talar själv och dess minne innehåller världens samlade databaser. Priset är endast 75 mark men kunden som funderar på att köpa den är tveksam och frågar försäljaren ifall den fungerar med Windows.

För de inbitna Windows fantasterna kan jag berätta att Toshiba tillverkar en fickdator som fungerar med riktiga Windows 95. Toshiba Libretto har en 120 MHz Pentium processor, en 1,5 GB hårdskiva, 16 MB RAM och en VGA (640 x 480) färgskärm men ändå är den inte större än 21 x 11 x 3 centimeter och väger bara 850 gram.

Sekreterare i fickformat

Alla anser inte att det är så vettigt att försöka pressa in en PC i fickformat och alternativet till en H/PC är en PDA, Personlig Digital Assistent. Det häftiga namnet till trots är en PDA egentligen bara en datoriserad kalender och anteckningsblock. Typiskt är att en PDA inte alls har ett tangentbord utan du kommunicerar med den genom att peka på ikoner med en specialpenna och genom att skriva direkt på skärmen. I en fickdator är tangentbordet ändå alltid för litet för att vara bekvämt men ändå tillräckligt stort för att göra hela datorn stor. Genom att lämna bort tangentbordet kan skärmen vara större men datorn ändå mindre. Trots att en PDA är liten är den ergonomisk och bekant att använda: du håller den i ena handen som ett anteckningsblock och skriver på den med en penna. Trots det traditionella sättet att mata in information kan apparaten hantera informationen lika effektivt och mångsidigt som en riktig dator.

Apple är föregångaren i den här branschen med Newton och den nyaste modellen, Newton MessagePad 2100 kommer till försäljning i USA den här månaden. Tyvärr kommer priset att röra sig kring 9000 mark men den mindre modellen MessagePad 130 kostar ungefär bara hälften. Newton har funnits i många år och i början fick den ett dåligt rykte speciellt för att handstilsigenkänningen fungerade dåligt. Newton har i alla fall utvecklats enormt under åren och fungerar idag fenomenalt väl men dess dåliga rykte lever kvar.

Den allra populäraste av alla fickdatorer idag (över 50% av marknaden enligt en färsk undersökning i USA) är Pilot från företaget U.S. Robotics. Pilot som finns i flera olika modeller är en slags "fattig mans" Newton, den kostar nämligen "bara" 2000 mark i grundutförande. Den är också en riktig fickdator för den är är inte större än 12 x 8 x 1,5 centimeter, väger 160 gram och två AAA batterierna räcker normalt i ett par månader. Den största nackdelen i förhållande till Newton är att textigenkänningen, du kan nämligen inte skriva över hela skärmen utan måste bokstavera texten i ena hörnet av skärmen och dessutom måste du lära dig skriva bokstäverna på ett visst sätt. De som använder Pilot påstår i alla fall att det går snabbt att lära sig skriva på rätt sätt.

Carl-Magnus Dumell