Publicerad i Tekniikan tiedotuslehti no 2 maaliskuu 2002

Linux World Expo & Conference 2002

Tämän vuotinen avoimen Linux-käyttöjärjestelmän ympärille järjestetty tapahtuma pidettiin New Yorkissa tammikuun lopulla. Yleinen taloudellinen tilanne ja erityisesti tietotekniikka-alan ongelmat näkyivät mutta "ilmainen" Linux on ehkä myös hyötynyt tästä. Osallistujia oli noin 18 000.

Elokuvastudio Pixar kertoi, että se on yhteistyössä IBM:n kanssa korvannut melkein kaikki SGI:n (ent. Silicon Graphics ) grafiikkatyöasemansa PC/Linux-koneilla ja kilpaileva studio DreamWorks kertoi tehneensä samaa Hewlett Packardinin (HP) avulla. DreamWorksin mukaan tuleva Spirit-niminen elokuva tehdään pelkästään Intel/Linux-työasemilla, jotka ovat monta kertaa tehokkaampia ja maksavat vain puolet verrattuna SGI:n koneisiin, joita yhtiö on tähän saakka käyttänyt. Suurin ongelma oli kuulemma se, ettei Adobe ole tehnyt PhotoShop-kuvankäsittelyohjelmasta Linux- versiota, joten DreamWorksin oli käännyttävä muiden ohjelmistotalojen puoleen.

IBM on viime vuosina ollut innokkain Linuxin tukija, mutta nyt HP oli tapahtuman suurin sponsori. HP:n toimitusjohtaja Carly Fiorina piti konferenssin ensimmäisen keynote-puheen "Innovation and opportunity with Linux". Puheessaan Fiorina kertoi, että HP on perustanut uuden osaston edistämään Linuxin käyttöä yrityksissä. Osaston nimi on Linux Business Developement Organization. Muutamaa tuntia myöhemmin IBM:n Senior vice president & server group executive William Zeitler piti toisen puheen: "Open - the worlds new direction".

Viime vuonna IBM ilmoitti, että yhtiö aikoo investoida miljardi dollaria olemassa olevien ohjelmien siirtämiseen Linuxiin, niiden mainontaan ja konsulttien kouluttamiseen. Nyt tavoite on melkein saavutettu ja investointi on maksannut itsensä takaisin. IBM:n mukaan yhtiö on kiinnostunut Linuxista muun muuassa siksi, että Linux toimii kaikissa yhtiön neljässä palvelinsarjassa, jolloin eri palvelimien erot vähenevät. Steve Solazzo, IBM:n Vice president of Linux operations, kertoi, että yhtiö myi viime vuonna Linux-palvelimia satojen miljoonien dollarien arvosta. Lähes kaikki yhtiön viime vuoden lopulla myymät mainframe koneet myytiin Linuxin kanssa.

Linux PDA ja PlayStation

Laitteistojen puolella Linux on aidosti mukana kaikkialla. IBM oli raahannut näyttelyyn suurimmat palvelimet ja näytti kuinka hyvin Linux pyörii niissä. Sharpin ympärillä oli koko ajan tungosta, kun yhtiö esitteli Linux-taskutietokoneen (PDA) nimeltä Zaurus. Se on Compaq iPaqin kokoinen ja kaltainen mutta 64 megatavun muistin, värinäytön ja 200 MHz:n StrongARM-prosessorin lisäksi siinä on ulosvedettävä näppäimistö. Sony esitteli toisen erikoisuuden, PlayStation 2:n, joka pyöritti Linuxia. Sony lupasi myydä tämän lisälaitteen (kovalevy, näppäimistö, hiiri, Ethernet) omakustan- nushintaan siinä toivossa, että joistakin innokkaista harrastelijoista tulisi tätä kautta PlayStation- ohjelmankehittäjiä.

Linux toimistokäytössä

KDE ja Gnome ovat kilpailevia Linuxin graafisen käyttöliittymän valmistajia. Molempien edustajat osallistuivat panelikeskusteluun, jossa puhuttiin käyttöliittymäkilpailusta, "desktop war". Kaikki kertoivat, että leirit tulevat hyvin toimeen ja yrittävät tavoittaa yhteensopivuutta, mutta että kahden järjestelmän olemassaolo edistää ja nopeuttaa kehitystä ja antaa käyttäjille valinnanvaraa. Keskustelun moderaattori esitti projektorilla miten Linuxin graafinen käyttöliittymä on kehittynyt neljässä vuodessa ja totesi, "ettei mikään kaupallinen yritys pysty kilpailemaan tämän kehitys- tahdin kanssa". Konferenssin aikana esiteltiin myös uudet käyttöliittymäversiot KDE 3.0 ja Gnome 2.0.

Nokiaa ei näkynyt, mutta Nokia, Alcatel ja Cisco ovat nyt mukana "Open Source Developement Lab" -ryhmässä, joka miettii miten Linuxia voitaisiin kehittää tietoliikenteen tarpeisiin. IBM, HP ja NEC perustivat ryhmän vuonna 2000 kehittämään Linuxista tehokkaan käyttöjärjestelmän nimen- omaan suurille palvelimille.

Linux-standardi

"Free Standards Group" esitteli konferenssin aikana Linux-standardin "Linux Standard Base 1.1" (LSE). Tavoitteena on varmistaa, että eri Linux-versiot ovat keskenään yhteensopivia ja että tietyt komponentit ovat varmasti mukana kaikissa Linux-versioissa. Tähän saakka sovellusohjelmia on usein tehty toimimaan jonkun tietyn Linux-version kanssa, tavallisesti Red Hat Linuxin. Tämän uuden standardin takana ovat Red Hat, TurboLinux, Suse, Caldera sekä IBM, HP, Compaq ja Dell. Red Hat Linux tulee olemaan LSE-yhteensopiva vuoden 2002 lopussa. Standardi sisältää ennen kaikkea määrityksiä siitä, mitkä kirjastot on oltava mukana ja missä tietyt ohjelmat sijaitsevat tiedostohierarkiassa. LSE 1.0 oli koe ja LSE 1.1 on standardi, johon osallistujat ovat sitoutuneet.

Carl-Magnus Dumell
dumell@dumell.net